Изборите за регионални парламенти в Шотландия и Уелс на 06.05.2021 г.

Изборите за регионални парламенти в Шотландия и Уелс на 06.05.2021 г.

1

От 1999 г. Шотландия и Уелс имат свои собствени парламенти и регионални правителства. Затова на 6 май 2021 г. се провеждат избори за нови регионални парламенти, които имат значителни законодателни правомощия в области като образование, социални въпроси, опазване на околната среда, както и в част от данъчната, икономическата и здравната политика. Въпросите на отбраната или външната политика, от друга страна, са под контрола на британския парламент в Лондон.

Шотландският парламент се състои от 129 места и често се нарича Холируд /Holyrood/ на името на квартала в Единбург, в който се намира. Уелският регионален парламент е с наименование  Сенед /Senedd/ и има 60 места.

За разлика от общите избори в Обединеното кралство, както Шотландия, така и Уелс имат избирателна система с два гласа. По-голямата част от народните представители се избират пряко чрез мажоритарната система за гласуване в техните избирателни райони, а по-малката част според пропорционалната избирателна система чрез партийни листи.

Избирателната система на Шотландия

Активно избирателно право притежава всеки, които е на 16 години. Всеки, който е на възраст поне 18 години може да бъде избиран. Освен британците, право на глас имат и граждани от държави, които живеят в Шотландия с разрешение за постоянно пребиваване, които обаче трябва да са регистрирани в избирателния регистър. Миналата година беше направена избирателна реформа като броят на имащите право на глас беше значително увеличен. Като в момента право да гласуват имат някои затворници и бежанци.

Всеки избирател има два гласа. С първия глас избирателят гласува директно за кандидат от своя избирателен район. Общо 73 членове от избирателните райони се избират с обикновено мнозинство. С втория глас се избират кандидатите за места в парламента чрез осемте регионални листи, които се определят съгласно принципа на пропорционално представителство. Тези листи имат 56 от общо 129 места в парламента – по седем на регион.

Шотландска национална партия пред поредната победа на изборите

От 2007 г. победител в изборите в Шотландия винаги е сепаратистката и програмно по-социалдемократичната Шотландска национална партия (SNP). На последните регионални избори обаче тя загуби почти абсолютното си мнозинство и оттогава управлява с правителство на малцинството, което трябва да търси мнозинство в парламента за всяко решение. В момента ръководител на правителството е лидерът на Шотландска национална партия Никола Стърджън.

Напоследък втори са шотландските консерватори, които са с наполовина по-малко депутати. Те са следвани от социалдемократичните шотландски лейбъристи. В парламента са представени и по-малки партии като Зелените и Шотландските либерални демократи.

Лейбъристите са традиционно силни в Уелс

На последните избори в Уелс Лейбъристката партия стигна почти до абсолютното мнозинство в Сенеда с 29 от 60 места. За да управляват обаче, през последните години лейбъристите трябваше да разчитат на подкрепата на други партии.

Проучванията показват, че Лейбъристката партия, която е традиционно силна на регионални избори е начело – но не е ясно дали ще успее да спечели абсолютно мнозинство или ще трябва да сформира коалиция.

Уелската избирателна система

Минималната възраст за гласуване при изборите за уелския Сенед е 16 години. Освен британците, право на глас имат и гражданите, които живеят в Уелс с разрешение за постоянно пребиваване, които следва са регистрирани. Всеки, който е навършил 18 години, може да бъде избиран за член на парламента.

Всеки избирател има два гласа. Уелският парламент се състои от 60 места. 40 от тях се избират с първия глас в съответствие с мнозинството гласове в техните избирателни райони. Останалата една трета от местата в парламента се избира според дела на гласовете на партиите в пет региона – във всеки регион има четири места, които се избират чрез втория глас.

Пандемията от корона вирус определи предизборната кампания

И в Шотландия, и в Уелс предизборната кампания тази година премина по различен начин от обичайното поради ограниченията свързани с COVID-19. Интернет кампанията беше изключително важна вместо традиционното провеждане на големи събития или посещения у дома. Поради пандемията от COVID-19, този път много от избирателите имат право да гласуват по пощата.

Още един референдум за независимост в Шотландия?

Една от основните теми, която беше поддържана от Шотландска национална партия, по време на предизборната кампания в Шотландия беше провеждането на втори референдум за независимостта. На проведения през 2014 г. референдум с 55 срещу 45 процента беше отхвърлено отделянето от Великобритания. Премиерът от Шотландска национална партия Никола Стърджън обаче твърди, че Brexit, който е изключително непопулярен в Шотландия, е променил значително рамковите условия.

Броят на поддръжниците на независимостта също се е увеличил значително сред шотландското население. В допълнение към Шотландска национална партия на Стърджън, също и шотландските Зелени призовават за референдум възможно най-скоро. Според анкети в момента около половината шотландци са за напускането на Великобритания. Лейбъристите и шотландските консерватори обаче отхвърлят нов референдум.

Проучванията показват, че Шотландската национална партия има преднина

Според политически наблюдатели кандидатката на шотландските консерватори Рут Дейвидсън има малки шансове да замести лидерката на Шотландската национална партия Никола Стърджън на поста премиер. Според проучвания Шотландската национална партия може дори да спечели абсолютно мнозинство. За това основна роля има не само ясната позиция по въпроса за референдума за независимост, но и управлението на Никола Стърджън по време на кризата с корона вирус, което се оценява от много шотландци.

Превод и редакция д-р Сибила Игнатова, адвокат

  1. Статията е подготвена от публикация озаглавена „Регионалните избори в Уелс и Шотландия“ от 04.05.2021 г. от интернет сайта на Федералната централа за политическо образование на Германия, която е достъпна на немски език на следния интернет адрес: https://www.bpb.de/politik/hintergrund-aktuell/332388/regionalwahlen-in-wales-und-schottland?pk_campaign=nl2021-05-05&pk_kwd=332388&rl=0.7985360621192881
Споделяне

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *