Преглед на някои основни предстоящи световни събития през 2023 г.

Преглед на някои основни предстоящи световни събития през 2023 г.

1 януари 2023 г.

Хърватия приема еврото и става 20-ата държава-членка на Еврозоната. Това е първото разширяване на Валутния съюз след влизането на Литва през 2015 г. Хърватия се присъединява също така към Шенген и става 27-ата държава-членка на европейската зона за свободно пътуване. Това е първото разширяване на зоната след влизането на Лихтенщайн през 2011 г.

Луис Инасио Лула да Силва ще положи клетва като следващ президент на Бразилия, след като победи действащия президент Жаир Болсонаро на проведения балотаж на изборите на 30 октомври 2022 г.

Швеция поеме председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2023 г. По време на председателството си Швеция ще се стреми да подпомага укрепването на ролята на ЕС в глобалния контекст.  По време на председателството ще се обръща внимание на сигурността на европейските граждани и борбата с организираната престъпност в ЕС.

13 и 14 януари 2023 г. – президентски избори в Чехия

Ако на първия тур не бъде избран кандидат с абсолютно мнозинство, на 27 и 28 януари 2023 г. ще бъде вторият тур. Действащият президент Милош Земан беше избран за първи път през 2013 г. Мандатът му изтича на 8 март 2023 г. и той не може да се кандидатира отново. Бившият премиер Андрей Бабиш, бившият заместник-председател на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и бившият ректор на Университета Мендел в Бърно Дануше Нерудова са сред тези, на които са дадени по-големи шансове на изборите.

10 февруари 2023 г. – 100 години от смъртта на немския физик и носител на Нобелова награда Вилхелм Конрад Рьонтген

24 февруари 2023 г. –  Една година от война в Украйна

5 март 2023 г. –  Парламентарни избори в Естония

2 април 2023 г. –  Парламентарни избори във Финландия

15 април 2023 г. – последните три атомни електроцентрали в Германия следва да бъдат затворени

Isar 2, Emsland и Neckarwestheim 2 трябваше да спрат да работят в края на 2022 г., но Бундестагът удължи експлоатацията им с няколко месеца поради настъпилата енергийна криза в резултат на войната в Украйна.

Април 2023 г. – парламентарни избори в Гърция

Изборите в Гърция са насрочени за юли 2023 г., но беше съобщено, че те могат да се проведат и през пролетта на 2023 г.

6 май 2023 г. –  Коронация на крал Чарлз III и Камила в Уестминстърското абатство

14 май 2023 г. –  75 години от обявяването на независимостта на Израел

16 юни 2023 г. –  300 години от рождението на шотландския философ и икономист Адам Смит

Юни 2023 г. –  избори за президент и парламент в Турция

През юни 2023 г. – турските граждани ще избират както президент, така и 600 депутата за турския парламент. Реджеп Тайип Ердоган, лидер на дясно-консервативната и мюсюлманска Партия на справедливостта и развитието, е на власт от две десетилетия – като министър-председател от 2003 г. и като президент от 2014 г. В резултат на конституционния референдум от 2017 г. Ердоган комбинира постовете президент и министър-председател от 2018 г., докато парламентарните правомощия са намалени. Премахнат е и постът министър-председател. ЕС критикува правителството в Анкара, че прави огромни стъпки назад по отношение на върховенството на закона, свободата на медиите и демократичната система на страната. Интересно е да се отбележи, че на 28 декември 2022 г. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че се премахва изискването за възраст за пенсиониране. Преди това възрастта за пенсиониране беше 58 години за жените и 60 години за мъжете. В момента все още не е ясно колко ще струва това на турската държава. Президентът Ердоган заяви, че 2,25 милиона души имат правото да се пенсионират незабавно. В момента в Турция има около 13,9 милиона пенсионери. Решението за взето по-малко от шест месеца преди изборите в Турция.

1 юли 2023 г. – Испания поеме председателството на Съвета на ЕС

3 юли 2023 г. – 50 години от откриването в Хелзинки на Конференцията (известно и като Съвещанието) за сигурност и сътрудничество в Европа

Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа е форум за диалог между източните и западните сили, като има за цел да позволи осъществяването на съвместни проекти, например в областта на културата, разоръжаването и сигурността. В конференцията участват почти всички европейски страни, както и Съветският съюз, САЩ и Канада. На 1 август 1975 г. форумът приключва с подписването на Заключителният акт от Хелзинки.

2 август 2023 г. – 100 години от рождението на израелския министър-председател Шимон Перес, носител на Нобелова награда за мир

28 август  2023 г. – 60 години от речта на Мартин Лутер Кинг „Имам една мечта“.

На 28 август 1963 г. афро-американският активист за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг произнася най-известната си реч по време на протестно шествие към Вашингтон за правата на човека, срещу дискриминацията и сегрегацията. Пред над 200 000 души  в столицата на САЩ, при Мемориала на Ейбрахъм Линкълн Мартин Лутер Кинг казва в речта си: „Имам една мечта, един ден моите четири малки деца да живеят в нация, в която не се съди по цвета на кожата, а според характера “.

22 октомври 2023 г.  – парламентарни избори в Швейцария

29 октомври 2023 г. – Денят на републиката – 100 години от създаването на Република Турция

Турция е провъзгласена за република. Кемал Ататюрк става първият президент на Турция, а Анкара е новата столица на държавата.

29 октомври 2023 г. – избори за парламент в Украйна

В Украйна следва да се проведат избори за Върховна рада. Дали това е възможно с оглед на продължаващата руска агресивна война е под въпрос. Последните парламентарни избори бяха спечелени от икономически либералната и проевропейска партия Слуга на народа, към която принадлежи настоящият президент Володимир Зеленски.

11 ноември  2023 г. – Парламентарни избори в Полша

От 2015 г. националната консервативна партия „Право и справедливост“ (PiS) управлява в Полша с абсолютно мнозинство. Матеуш Моравецки пое премиерския пост през 2017 г. Полското правителство е многократно критикувано от ЕС. Най-вече заради това, че провежда спорна съдебна реформа, която освен всичко друго значително затрудни и работата на Конституционния съд. ЕС и Съветът на Европа също виждат в провежданата съдебна реформи в Полша заплаха за демокрацията и човешките права.

30 ноември 2023 г. – Откриване на 28-ата Конференция на ООН за изменението на климата

В периода от 30 ноември до 12 декември 2023 г. в Обединените арабски емирства следва да се проведе 28-ата Конференция на ООН за изменението на климата.

10 декември 2023 г. – 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека

На 10 декември 1948 г. Обединените нации приемат Всеобщата декларация за правата на човека. „Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство“. Декларацията се състои 30 члена, които определят политическите, икономическите, социалните и културните права, както и гражданските права. Свободата на мнение, информация и събрания също така са закрепени в Декларацията.

Декември 2023 г. – Общи избори в Испания за Генерални кортеси

Прегледът е подготвен от д-р Сибила Игнатова, адвокат

Изображение от starline

Споделяне

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *