Бундестагът избра трима нови конституционни съдии

Бундестагът избра трима нови конституционни съдии

На 15 декември 2022 г. Бундестагът на Германия избра трима нови съдии във Федералния конституционен съд. Мартин Айферт ще наследи Сузане Баер от Първия сенат на Съда. Във Втория сенат Моника Херманс и Петер Хубер ще бъдат заменени от Рона Фецер и Томас Офенлох.

Половината от 16-те съдии в Карлсруе се избират от Бундестага, а другата половина от Бундесрата. Техният мандат е ограничен до дванадесет години. Мандатът на Моника Херманс и Петер Хубер във Втория сенат на Съда вече изтече на 15 ноември 2022 г. Те обаче остават на поста си, докато техните приемници не получат удостоверението си за назначаване от федералния президент на Германия. Мандатът на Сузане Баер в Първия сенат изтича на 1 февруари 2023 г., но беше решено изборът на неин наследник да бъде извършен също през декември 2022 г. Това е възможно, тъй като изборът може да се проведе три месеца преди края на мандата съгласно параграф  5, абзац 2 от Закона за Федералния конституционен съд. Често се споменава, че разпоредбите за избора на съдии в Конституционния съд на Германия са непрозрачни.

Кои са новите конституционни съдии

Съдия Рона Фецер ще наследи Моника Херманс. Подобно на Моника Херманс, тя беше предложена от Германската социалдемократическа партия (SPD). 59-годишната е съдия във Федералния върховен съд на Германия от 2009 г. и председател на 8-ми Граждански сенат от май 2022 г. В интервю за една от немските телевизии тя разказва, че е решила да учи право на 14-годишна възраст по съвет на американския си кръстник. В първите семестри на обучението осъзнава, че би предпочела да бъде съдия, отколкото адвокат заради „творческата сила” и отговорността.

Вторият избран за конституционен съдия Томас Офенлох също като Рона Фецер идва от съдебната система в Баден-Вюртемберг. В Бундестага той беше предложен от Свободната демократична партия (FDP). Офенлох два пъти е бил командирован в министерство на правосъдието на провинция Баден-Вюртемберг, докато Улрих Гол е министър на правосъдието от Свободната демократична партия там. През 2013 г.  Офенлох е избран за съдия във Федералния върховен съд. Той е член на 6-ти Граждански сенат. В Баден-Вюртемберг името Офенлох навява спомени. Вернер Офенлох е баща на новоизбрания член на Конституционния съд. Вернер Офенлох става известен с това, че последователно осъжда миролюбивите участници в седящите стачки в Мутланген. Когато Федералният конституционен съд на Германия постанови през 1995 г., че мирните седящи протести сами по себе си не са насилие, той се почувства предаден. Интересно е това, че синът на Вернер Офенлох ще бъде конституционен съдия във Втория сенат на Съда, който разглежда конституционни дела в областта на наказателното право. Като се имат предвид седящите протести от последните месеци на организацията Last generation, може би скоро отново Конституционният съд на Германия ще разглежда въпроса за мирните седящи протести.  

Името на новия трети конституционен съдия Мартин Айферт не е изненада. Професорът по право от Берлинския университет Хумболт беше вече кандидат преди две години, когато се обсъждаше кой да бъде наследник на конституционния съдия Йоханес Масинг. За него е известно, че е доказан експерт по медийно и интернет право. Любопитно е това, че преди две години Мартин Айферт беше предложен от Германската социалдемократическа партия, а този път е предложен от Зелените за наследник на Сузане Баер.

Някои интересни подробности за избора на конституционни съдии в Германия

Докато Зелените винаги са номинирали жени, за да увеличат броя им във Федералния конституционен съд на Германия, този път те предложиха мъж – Мартин Айферт. В момента в Съда са девет жени и само седем мъже конституционни съдии. Във Втория сенат обаче все още ще има женско мнозинство, докато в Първия сенат отново се появява мъжко мнозинство.

Заслужава да се отбележи също, че приемникът на Петер Хубер е предложен от Свободната демократична партия, докато преди това Петер Хубер беше предложение на Съюза. Причината за промяната е споразумение между партиите от 2018 г. Още през 2018 г. беше заявено, че наследникът на Хубер трябва да бъде предложен  от Свободната демократична партия.

Любопитно е също, че и тримата нови съдии бяха предложени от т.нар. „Светофарната коалиция”: Фецер от Германската социалдемократическа партия, Офенлох от Свободната демократична партия и Айферт от Зелените. Следващите съдийски позиции във Федералния конституционен съд на Германия ще бъдат предложения на Християндемократическия съюз: мандатът на Петер Мюлер изтича на 30 септември 2023 г., а този на Сибил Кесал-Вулф на 18 декември 2023 г.  Наследникът на Габриеле Бриц, който изтича на 1 февруари 2023 г. може да бъде предложен от Германската социалдемократическа партия. Следващите конституционни съдии ще бъдат избрани от Бундесрата, но и там разпоредбите за прозрачност на избора не са добри.1

д-р Сибила Игнатова, адвокат

  1. Текстът е подготвен въз основа на статия на д-р Кристиян Рат, която е публикувана в LTO: https://www.lto.de/recht/hintergruende/h/neue-verfassungsrichter-bverfg-wahl-ampel-2022-karlsruhe-martin-eifert-rhona-fetzer-thomas-offenloch/
Споделяне

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *