Новата GF4 на Tesla в покрайнините на Берлин

Новата GF4 на Tesla в покрайнините на Берлин

Общественото обсъждане на подадените 414 възражения срещу изграждането на GF4 продължи 8 дни

От лятото на 2021 г. Tesla планира да произвежда около 500 000 електрически автомобили годишно в Грюнхайде (Grünheide) в близост до Берлин. Затова ще бъдат наети около 12 000 служители. По този начин американският милиардер Илън Мъск иска да атакува германската автомобилна индустрия. На 3.09.2020 г. той посети мястото на строителната площадка на своята Gigafactory 4 или както е наричана накратко GF4. Това може да е първата фабрика на американския производител на електрически автомобили Tesla в цяла Европа и най-голямата инвестиция в Източна Германия от десетилетия. Градчето Грюнхайде в провинция Бранденбург е с население около 9000 души. Много от жителите очакват с нетърпение новата фабрика, други се противопоставят на изграждането й, страхувайки се от отрицателното въздействие върху околната среда и най-вече от недостига на питейна вода в региона.

Все още не е издадено разрешението по Закона за опазване на околната среда. Затова на 23.09.2020 г. в Еркнер (в близост до Грюнхайде) започна общественото обсъждане на подадените до началото на септември тази година 414 писмени възражения от граждани и организации във връзка с опазването на околната среда при изграждането на GF4. Първоначално беше планирано общественото обсъждане на възраженията срещу проекта да е 3 дни, но то продължи 8 дни.  

В момента Службата по околната среда1 (Landesumweltamt) на провинция Бранденбург е издала разрешения за предварителното строителство на бъдещата фабрика, т.е. изграденото до момента е за собствен риск и сметка на Илън Мъск. Ако шефът на Tesla Илън Мъск не получи разрешение за строеж, той ще трябва да събори всичко отново за своя сметка.

Докато първите дни на общественото обсъждане могат да се характеризират с разгорещените процедурни дебати и няколко искания за отвод на председателстващия обсъждането поради твърдения за неговата пристрастност, дискусията във вторник 29.09.2020 до голяма степен премина вече към фактическото разглеждане на постъпилите възражения срещу изграждането на проекта на Tesla.

В репортажа си от първия ден (23.09.2020 г.) на обсъждането на проекта Berliner Zeitung подробно описва обстановката. Залата, в която се провежда обсъждането на проекта на GF4 побира 800 души, но поради ограниченията, свързани с коронавирус в нея могат да бъдат допуснати само 150 човека. В първия ден на обсъждането в 10.45 ч. са заети 114 места в залата. При започването на обсъждането е направено искане да се води дословен протокол, но от Службата по околна среда на Бранденбург отказват, тъй като това не се изисква съгласно закона. Присъстващите са недоволни. Председателстващият обсъждането Улрих Щок съобщава, че Tesla е наела фирма, която да води протокола. Следва освиркване от присъстващите, които искат отстраняването на Улрих Щок, т.к. в началото на септември в телевизионно интервю той е заявил, че „в настоящия момента няма някакви фундаментални пречки за издаването на разрешение за строеж на Tesla“. Временно обсъждането е прекъснато, защото Службата по околна среда следва да обсъди направеното искане за отвод. В 12.02 ч. е съобщено, че искането за отвод е отхвърлено. Това е поражение за противниците на проекта на Tesla.

На четвъртия ден (28.09.2020 г. понеделник) е оповестено, че председателстващият общественото обсъждане Улрих Щок, който е ръководител на отдел „Техническа защита на околната среда“ в Службата по околна среда на Бранденбург, ще бъде заместен от колегата си юриста Андре Цшийгнер. От Министерство на земеделието, околната среда и защита на климата на Бранденбург отхвърлят твърденията за пристрастност на Щок, а като причина за оттеглянето му е изтъкнато изключителното напрежение по време на обсъждането. Новият председателстващ Андре Цшийгнер споделя, че „е обичайно общественото обсъждане да доведе до по-строги условия. Това е и целта на обсъждането. Например Tesla може да бъде задължена да прави по-точни измервания на водата“.

На 30.09.2020 г. в дневния ред на обсъждането са въпросите за безопасността на планираната фабрика и контролът върху замърсяването. Обсъждат се емисиите на замърсяването на въздуха поради нарастващия трафик, причинен от фабриката. При обсъждането на тези въпроси са регистрирани 36 участника. На 30.09.2020 г. също така е засегнат и въпросът за инфраструктурата. Говорителят на Службата по околна среда на провинция Бранденбург Фрауке Целт заявява, че дебатът по този въпрос ще продължи в четвъртък – 1.10.2020 г. За да се координира инфраструктурата около Грюнхайде и новата фабрика на Tesla, ще бъде променен и устройственият план. Новият проект е достъпен за обществеността от 2.10.2020 г. в кметството на Грюнхайде.

В публикация от 2.10.2020 г. в Handelsblatt е посочено, че канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства проекта на Tesla в Грюнхайде. Според канцлера темпото на изграждане, с което американският производител на автомобили Tesla строи новата си фабрика в Грюнхайде в близо до Берлин, следва да е пример за други строителни проекти. Изданието цитира Ангела Меркел: „Радвам се, че Бранденбург показва заедно с Tesla как може да се реализират проекти за кратък период от време според немското законодателство и възможностите за финансиране“. В същото време Ангела Меркел изразява и разбиране към критиките от природозащитниците и жителите на Грюнхайде, които се страхуват от негативните последици за водоснабдяването в региона, като заявява, че „Протестът и възраженията са част от същността на демокрацията“.

Според Министерство на земеделието, околната среда и защита на климата на Бранденбург възраженията от общественото обсъждане ще бъдат прегледани от специализираните органи. Едва след това може да се вземе решение по подаденото заявление за издаване на разрешение за изграждането на новата GF4. Все още не е ясно колко време ще отнеме, т.к. това зависи от прегледа и оценката на всички постъпили документи. По време на 8 дневно обществено обсъждане Службата по околната среда на Бранденбург е получила множество допълнителна информация и предложения за обсъждане.

д-р Сибила Игнатова, адвокат

Изображение – Tesla, Inc.

  1. Службата по околната среда на провинция Бранденбург е специализиран орган в областта на околната среда, който е подчинен на министерство на земеделието, околната среда и защитата на климата на провинция Бранденбург.
Споделяне

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *