Шолц защити работата на органа за борба с изпирането на пари в Германия в Комисията по финансови въпрос на Бундестага

Шолц защити работата на органа за борба с изпирането на пари в Германия в Комисията по финансови въпрос на Бундестага

Статията е подготвена от публикация в Legal Tribune Online от 20.09.2021 г. на немски език1

На 26.09.2021 г. предстои провеждането на избори за Бундестаг в Германия. На 20.09.2021 г., шест дни преди федералните избори, министърът на финансите и кандидат за канцлер на Германия Олаф Шолц отговори на въпроси относно аферата около Звеното за борба с изпирането на пари (FUI-Financial Intelligence Unit) 2 в Комисията по финансови въпроси на Бундестага. За разлика от очакваното, той се появи лично в Берлин в понеделник.

Финансовият министър Олаф Шолц (Германската социалдемократическа партия) отхвърли обвиненията срещу Звеното за борба с изпирането на пари в Комисията по финансови въпроси на Бундестага. В продължение на около 30 минути той обясняваше реформите, които вече са постигнати в Звеното за борба с изпирането на пари, след което отговаряше на въпроси от всички политически групи. Шолц заяви, че през последните три години е направено много повече, отколкото за 30 години. Той отново подчерта, че Звеното за борба с изпирането на пари е увеличило персонала си и е с модерна IT структура. Броят на докладите ще продължи да се увеличава. Критериите, по които докладите за пране на пари се предават на властите, ще бъдат допълнително подобрени.

Кандидатът за канцлер се срещна и с шефа на Звеното за борба с изпирането на пари Кристоф Шулте в комисията. Това е първата среща между двамата, откакто Шолц  е министър. Противно на това, което се очакваше от Съюза /ХДС и ХСС/ и опозиционните партии, кандидатът на Германската социалдемократическа партия за канцлер се появи лично в Берлин – и отмени датите на предизборната си кампания в Баден -Вюртемберг.

Свободната демократична партия, Зелените и левицата поискаха провеждането на заседание в комисията по финансови въпроси на Бундестага малко преди изборите, след като прокуратурата в Оснабрюк извърши обиск в министерство на финансите и правосъдието. Причина за това са разследвания срещу служители в звеното за борба с изпирането на пари, по-специално звено за борба с изпирането на пари на митницата в Кьолн, което е възложено на Министерството на финансите на Шолц. Смята се, че служителите на звеното за борба с изпирането на пари не са предали своевременно информация за финансирането на тероризма на съда и полицията. В този контекст разследващите са поискали да видят документи от двете министерства.

Опозиционни политици като политикът от Свободната демократична партия Флориан Тончар смятат, че са налице структурни дефицити в звеното за борба с изпирането на пари. Депутатът от Алтернатива за Германия Кай Готшалк посочи, че министърът е отговорен за грешките на този орган.

Критика към претърсванията в министерства

Претърсването на министерството на Шолц само няколко дни преди федералните избори също повдигна някои въпроси. Според Министерството на правосъдието търсените документи са били предложени на прокуратурата много преди това. От прокуратурата обаче твърдят, че при проведен телефонен разговор първоначално министерството отказва да предаде документите посочвайки, че това следва да стане по официален път. Затова именно е взето решение да бъдат претърсени двете министерства. Посочва се също, че разследващите са успели да видят въпросните документи, без никакви проблеми.

Във връзка с това възникнаха и спекулации, че вероятно основната причина е предизборната кампания, защото ръководителят на прокуратурата в Оснабрюк Бернард Зюдбек също така е член на Християн демократичния съюз, както и министърът на правосъдието на Долна Саксония Барбара Хавлиза. От разследването отхвърлиха тези спекулации, като посочиха, че производството няма да се ръководи от Зюдбек. Конституционалистът проф. д-р Йоахим Виланд въпреки това смята, че претърсването е незаконно. В своя публикация от 16.09.2021 г. в Verfassungsblog 3 той посочва, че са налице „съмнения относно необходимата пропорционалност“, както и това, че претърсването не е било необходимо и затова следователно е незаконно.

Превод и редакция д-р Сибила Игнатова, адвокат

  1. www.lto.de – Scholz ver­tei­digt Arbeit der Anti-Geld­wä­sche-Behörde
  2. Звеното за финансово разузнаване е централен орган за разследване на подозрителни финансови транзакции съгласно Закона за изпирането на пари в Германия.
  3. Публикацията на проф. д-р Йоахим Виланд от 16.09.2021 г. в Verfassungsblog може да бъде прочетена на немски език: https://verfassungsblog.de/durchsuchungen-von-bundesministerien-eine-pressemitteilung-und-der-bundestagswahlkampf/
Споделяне

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *