Изкуствен интелект ще бъде използван в бъдеще за съдебните производства срещу авиокомпании в Бранденбург

Изкуствен интелект ще бъде използван в бъдеще за съдебните производства срещу авиокомпании в Бранденбург

В началото на октомври 2023 г. от министерството на правосъдието на Бранденбург беше съобщено, че в бъдеще в провинцията ще се използва изкуствен интелект по т. нар. масови съдебни производства – дела на пътници срещу авиокомпании. Според министъра на правосъдието на Бранденбург Сузане Хофман (ХДС) „Изкуственият интелект е възможен инструмент за по-бързо и ефикасно разглеждане на т.нар. масови производства“. Софтуерът вече е тестван от Районния съд във Франкфурт на Майн и може да помогне на Районния съд в Кьонигс Вустерхаузен  да се справи с потока от дела срещу авиокомпаниите.

Съдилищата, където са разположени по-големите летища на Германия, са претоварени с множество съдебни производства, това най-вече са искове на пътници срещу авиокомпании за обезщетения за отменени или закъснели полети.  Според доклад, публикуван в немския Съдийския вестник (Deutsche Richterzeitung) броят на тези потребителски съдебни дела е нараснал до 70 000 нови дела през първата половина на 2023 г.

Съдиите в Районен съд Кьонигс Вустерхаузен, който отговаря за летището Берлин-Бранденбург са претоварени. Според Министерството на правосъдието на Бранденбург тази година в съда са подадени вече почти 10 000 иска от пътници. Затова и изкуственият интелект може да помогне за намаляването на тези производства. Според министъра на правосъдието на Бранденбург Сузане Хофман въпреки това все още не е възможно да се предвиди кога точно ще започне да се използва изкуственият интелект в този районен съд.

Повече изкуствен интелект в германските граждански съдилища

Според Сузане Хофман „С оглед на демографските промени в бъдеще ще имаме по-малко съдебни служители, защото те дори не съществуват на пазара на труда”. В същото време министърът подчерта, че индивидуалният процес на вземане на решение от съдия не може да се заменен от изкуствен интелект.

Бранденбург желае също така да участва в пилотен проект, който в момента вече се прилага в Районния съд на Франкфурт на Майн. Софтуерът „FRAUKE“ („Frankfurter Urteils-Konfigurator Elektronisch“), който се използва там от 2021 г., е предназначен да подпомага съдиите при идентични съдебни дела на пътници с текстови модули и предложения. Районният съд във Франкфурт на Майн оценява използването на изкуствен интелект по тези дела положително. Върховният провинциален съд на Щутгарт също така използва изкуствен интелект при предварителното разпределяне на разглеждането на т.нар. „дизеловите“ съдебни дела.

Министерството на правосъдието в Потсдам е предоставило средства на обща стойност 200 000 евро за използване на приложения за изкуствен интелект през финансовите 2023 и 2024 години.

Изображение rawpixel.com от Freepik

д-р Сибила Игнатова, адвокат

Споделяне

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *