Президентските избори и референдумът за допускане на двойно гражданство в Литва на 12.05.2024 г.

Президентските избори и референдумът за допускане на двойно гражданство в Литва на 12.05.2024 г.

На 12.05.2024 г. в Литва следва да се проведат президентски избори и референдум за промяна в Конституцията, според която гражданите ще имат възможност вече да имат двойно гражданство. Литва е една от държавите в ЕС, като Латвия, Естония, Нидерландия и Австрия, в които не допустимо двойното гражданство. Провеждането на референдума в Литва беше одобрено от Сейма на 23.05.2023 г. със 111 срещу 0 гласа. Референдум по същия въпрос беше проведен през 2019 г. Въпреки че 74% гласуваха „за“, броят на гласувалите „за“ беше под 50% от всички регистрирани избиратели, необходими за потвърждаване на референдума.

В Литва вече започна предсрочното гласуване за тези, които по една или друга причина няма да успеят да отидат до секциите в основния ден за гласуването на 12.05.2024 г. Гражданите могат да гласуват във всяка избирателна секция, независимо от местоживеенето им, като този етап на гласуването се провежда за три дни.

Осем кандидати се състезават в президентските избори в Литва, включително действащият президент Гитанас Науседа и премиерът Ингрид Шимоните. Резултатите от социологическите проучвания предвиждат победа за Гитанас Наусед.

На референдума от тази година следва да бъде одобрено отпадането на изречението от текста на чл. 12 от Конституцията1 на Литва, предвиждащ забрана за двойното гражданство. В момента чл. 12 от Конституцията е със следното съдържание:

„Гражданство на Република Литва се придобива по рождение и на други основания, установени от закона.

С изключение на изрично предвидени случаи в закона, никой не може да бъде гражданин на Република Литва и друга държава едновременно.

Редът за придобиване и загубване на гражданство се урежда със закон.”

Текстът, предвиждащ забрана за двойното гражданство в Конституцията, е приет през 1992 г. като защитна мярка срещу руското влияние, след провеждането през февруари 1991 г. на референдума за независимосттта на Литва от СССР.

Населението на Литва в момента е около 2,8 млн. души, като след 1990 г. са напуснали страната около 600 000 души. В момента литовската диаспора се оценява на два милиона души и е концентрирана до голяма степен в страни като САЩ, Обединеното кралство, Бразилия, Русия и Канада. Смята се, че в САЩ живеят около 600 000 души от литовски произход. Поради забраната за двойно гражданство около 1000 литовски граждани се отказват от него всяка година, за да получат друго гражданство.

Много от младите хора, които живеят на територията на ЕС желаят да придобият друго гражданство, т.к. това им предоставя много повече възможности за реализация в държавите на ЕС, в които пребивават.

Противниците на двойното гражданство изтъкват като аргумент, че Конституцията предвижда, че гражданинът на държавата е задължен да я защитава. Като поставят въпроса, ако бъде допуснато двойното гражданство, чии интереси би защитавало лице, което има двойно гражданство, ако възникне конфликт между две държави, на които то е гражданин, имайки предвид най-вече лицата с руско гражданство.

Противниците на допускането на двойното гражданство също така смятат, че по този начин би се засилило руското влияние. Във връзка с това е интересно да се спомене, че в края на миналата година стана известно и беше потвърдено от Министерството на вътрешните работи на Литва, че деца на руския олигарх Роман Абрамович са получили литовски паспорти преди началото на войната в Украйна. Тяхното гражданство е получено въз основа на литовския произход на Роман Абрамович, т.к. неговите баба и дядо са от региона Таураге в Литва. Следователно според закона Роман Абрамович, неговите деца и дори родителите му имат право на литовско гражданство. Според разследване на вестник „The Guardian“ точно преди руската инвазия в Украйна, след която са наложени санкции на самия Абрамович, той е прехвърлил част от своите активи на децата си. Може да се приеме, че този вид операции могат да бъдат използвани не само за избягване на санкции, но и за влияние върху литовската политическа система.

Литва е анексирана от Съветския съюз през 1940 г. и е съюзна република на СССР през следващите 50 години като Литовска съветска социалистическа република. Избраният Върховен съвет на Литовската ССР обявява суверенитета на Литва и обявява независимостта на Литва на 11.03.1990 г. За да се предотврати съветският референдум през март 1991 г. за приемането на нов съюзен договор на 9.02.1991 г. е насрочен референдум за независимост на Литва. Повече от 90% от избирателите гласуват за независимостта на държавата, като общият брой на гласувалите е 76,5%, доста над прага от 50%. В Литва са се провели повече от 10 референдума: за обвяване на независимостта на държавата (1991 г.), за одобряване на Конституцията (1992 г.), за одобряване на членството на Литва в ЕС (2003 г.), за удължаване на експлоатацията на  АЕЦ „Игналина“  (2008 г.), за двойното гражданство (2019 г.) и др.

адв. д-р Сибила Игнатова

  1. Конституцията на Република Литва е одобрена на национален референдум на  25.10.1992 г. и влиза в сила след обнародването в Държавен вестник на 30.11.1992 г.
Споделяне

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *