Human Rights Award 2021 на CCBE

Human Rights Award 2021 на CCBE

human rights

Съветът на адвокатурите и правните общества в Европа присъди на 10 декември 2021 г. наградата Human Rights Award 2021 на четирима беларуски адвокати и на всички изложени на опасност адвокати в Афганистан

На 10 декември 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, която е един от най-важните документи на ООН след края на Втората световна война. На тази дата се отбелязва Международният ден за правата на човека. Тази година наградата Human Rights Award 2021 на Съвета на адвокатурите и правните общества в Европа (CCBE) се присъжда на беларуските адвокати Лиля Власова, Максим Знак, Дмитрий Лаевски и Леонид Судаленко, както и на всички изложени на опасност адвокати в Афганистан.

Церемонията по награждаването е по време на пленарното заседание на CCBE на 10 декември 2021 г. В заседанието участва чрез видеообръщение Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.
Четиримата беларуски адвокати, които получават наградата Human Rights Award 2021, се отличават със своята смелост, решителност и ангажираност да защитават основните права на гражданите и върховенството на закона в Беларус. CCBE желае да разшири подкрепата си към всички беларуски адвокати, които се борят за зачитането на върховенството на закона и основните ценности на адвокатската професия, като същевременно рискуват свободата и възможността си да практикуват. Четиримата носители на наградата са жертви на съдебен тормоз поради своята дейност като адвокати. Всички те в момента са възпрепятствани да упражняват професията си: трима от тях са в ареста, а четвъртият е лишен от правоспособност.

Лиля Власова е арестувана на 31 август 2020 г. и в момента все още е задържана, въпреки протестите на няколко международни адвокатски организации.

Максим Знак представлява много клиенти по политически чувствителни дела. Той е осъден на 10 години затвор след една година предварителен арест. В момента все още е задържан.

Леонид Судаленко представлява защитници и активисти за правата на човека. Той е арестуван на 18 януари 2021 г. по обвинение в „организиране, финансиране, обучение и подготовка на действия, грубо нарушаващи обществения ред и финансиране на такива дейности“. В момента е задържан.

Дмитрий Лаевски е виден юрист, който се застъпва за върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, адвокатската професия и правото на защита в Беларус. Той представлява няколко политически затворници в съда и е жертва на неправомерен натиск от няколко години. Дмитрий Лаевски официално е лишен от правото да упражнява адвокатската професия на 9 юли 2021 г. след две дисциплинарни производства срещу него.

CCBE също така присъжда и изключителна награда за правата на човека на всички изложени на опасност адвокати в Афганистан. CCBE иска да повиши осведомеността на международната общност за спешната необходимост от осигуряване на адекватна защита на застрашените адвокати, които са в челните редици за защита на основните права на афганистанските граждани. Наред с това CCBE смята, че е важно да се подчертае необходимостта от независима адвокатска професия и адвокатура в Афганистан, за да се запазят независимостта и целостта на правораздаването и върховенството на закона.

На 10 ноември 2021 г. CCBE заедно с множество адвокатски организации отправи призив в подкрепа на застрашени адвокати в Афганистан.

д-р Сибила Игнатова, адвокат

Споделяне

Tags: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *