Преглед на някои основни предстоящи световни събития през 2021 г.

Преглед на някои основни предстоящи световни събития през 2021 г.

2021

Парламентарни избори в България, 30 години от приемането на българската Конституция  и създаването на Конституционния съд

1 януари 2021 г. Португалия поема председателството на ЕС

Председателстващите Съвета на ЕС държави–Германия, която беше председател през второто полугодие на 2020 г., Португалия и Словения, която предстои да е председател през юли 2021 г. са се договорили за съвместна програма за 18-те месеца. Централната тема е пандемията от COVID-19 и нейните икономически, социални и здравни последици, а също така и бъдещите отношения с Великобритания.

20 януари 2021 г.  встъпване в длъжност на новия президент на САЩ

Демократът Джо Байдън трябва да положи клетва като 46-ти президент на САЩ на 20 януари 2021 г. Поради пандемията от COVID-19, тържествата във Вашингтон този път ще бъдат значително по-малки.

11 март 2021 г. 10 години катастрофа във Фукушима

На 11 март 2011 г. силно земетресение и цунами предизвикаха сериозна авария в реактора на атомната електроцентрала Фукушима Дайчи в Япония.

17 март 2021 г.  парламентарни избори в Холандия

На 17 март Холандия ще избира нов парламент. В момента управлява четирипартийна коалиция с министър-председател Марк Рюте. В Холандия не съществува изборна бариера, сравнима с 4-процентния праг в България. На последните избори през 2017 г. 13 партии влязоха във втората камара на парламента.

Края на март 2021 г. парламентарни избори в България

В България следва да се проведат избори за нов парламент. Президентът Румен Радев съобщи през декември 2020 г., че ще насрочи редовните избори за Народно събрание за 28 март 2021 г., т.к. в края на март изтича 4-годишният мандат на сегашния парламент.

6 май 2021 г. регионални избори във Великобритания

На 6 май 2021 г. във Великобритания трябва да се проведат различни регионални избори. Например Уелс и Шотландия ще избират парламентите си на този ден. Лондон и Брюксел очакват с нетърпение резултатите от изборите в Шотландия. Премиерът на Шотландия Никола Стърджън планира нов референдум за независимост, след като Обединеното кралство напусна ЕС. На 6 май 2021 г. в Лондон трябва да бъде избран и нов кмет.

22 юни 2021 г. 80 години от нападение на Германия срещу Съветския съюз

На 22 юни 1941 г. германският Вермахт започва атака срещу Съветския съюз с над 3 милиона войници, без обявяване на война. Атаката е планирана под кодовото име „Barbarossa“.

1 юли 2021 г. Словения поема председателството на ЕС

Словения ще поеме председателството на ЕС през втората половина на 2021 г.

3 юли 2021 г. забрана за продукти за еднократна употреба

От 3 юли 2021 г. продажбата на някои пластмасови изделия за еднократна употреба ще бъде забранена в целия ЕС. Например пластмасовите прибори за хранене, сламките за пиене или опаковките за храна, изработени от стиропор, трябва да изчезнат от пазара. Тази забрана има за цел да намали екологичните щети, причинени от пластмасата.

12 юли 2021 – 30 години от приемането на българската Конституция

На 12.07.2021 г. се навършват 30 години от приемането от Седмото Велико Народно събрание на четвъртата българска Конституция. България първа от страните в Централна и Източна Европа приема изцяло нова демократична Конституция.

23 юли 2021 г. начало на олимпийските игри в Токио

Поради пандемията от коронавирус планираните за 2020 г. летните олимпийски игри в японската столица бяха отложени с една година. Първите световни олимпийски игри се провеждат през 1894 г., като те са били отменяни само по време на двете световни войни. Параолимпийските летни игри са насрочени за края на август 2021 г. В момента усилено се работи по хигиенна концепция, за да може да се осъществи провеждането на олимпийските игри в Токио.

13 август 2021 г. 60 години от построяването на Берлинската стена

На 13 август 1961 г. граничната полиция на ГДР започва изграждането на Берлинската стена. Границите към Западен Берлин първоначално са затворени с бодлива тел, а малко по-късно и със стени, които имат предназначение предимно да сложи край на масовото изселване от ГДР.

11 септември 2021 г.  20 години от терористичните атаки в САЩ

Терористичните атаки на 11 септември 2001 г. разтърсиха целия свят. Терористите от ислямистката терористична група Ал-Кайда отвлякоха четири пътнически самолета на 11 септември 2001 г. и умишлено ги разбиха. Два самолета се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, които след това се сринаха. Терористите разбиха още един самолет в Пентагона във Вашингтон. Четвъртият самолет се разби в Пенсилвания. Убити са над 3000 души и над 6000 бяха ранени.

26 септември 2021 г. избори за 20-ти Бундестаг на Германия

На 26 септември 2021 г. в Германия трябва да бъде избран нов Бундестаг. Докато Социалистическата партия на Германия се договори за кандидат за канцлер с федералния финансов министър Олаф Шолц, Зелените и Християн Социалният съюз все още обсъждат кандидата за ръководител на правителството. Вече е сигурно обаче, че канцлерът Ангела Меркел няма да се кандидатира след 16 години на поста.

28 септември 2021 г. 70 години от основаването на Федералния конституционен съд на Германия

Федералният конституционен съд в Карлсруе ще отпразнува своята 70-годишнина. Като пазител на Основния закон, най-висшият германски съд съблюдава спазването му. Съдът в Карлсруе е един от петте върховни съдилища на Германия. Съгласно чл. 95 от Основния закон на Германия петте върховни съдилища са Федералният върховен съд в Карлсруе, като 5-ти наказателен сенат е в град Лайпциг (съставът  на съда е от 135 съдии), Федералният трудов съд в Ерфурт (съставът на съда е от 40 съдии), Федералният финансов съд в Мюнхен (съставът на съда е от 59 съдии), Федералният социален съд в Касел (съставът на съда е от 43 съдии) и Федералният административен съд в Лайпциг (съставът на съда е от 55 съдии).

3 октомври 2020 г. 30 години от определянето на състава на първия български Конституционен съд

Конституцията на Република България от 1991 г. за първи път в конституционната история на страната въведе нов конституционен орган – Конституционния съд. Този орган е специализиран съдебен орган извън съдебната система, който има за задача да осигури върховенството и спазването на Конституцията.

Средата на октомври 2020 г.  парламентарни избори в Чешката република

В средата на октомври 2021 г. се очаква да бъде избран нов парламент в Чешката република. Действащият премиер Андрей Бабиш и неговата партия АНО се кандидатират отново. В началото на октомври 2020 г. АНО спечели регионалните избори. Страната е силно засегната от COVID-19, поради което справянето с икономическите, социалните и здравните последици от пандемията трябва да играе важна роля в предстоящата предизборна кампания.

31 октомври 2021 г.  пускане на космическия телескопа Джеймс Уеб

След значително закъснение космическият телескоп Джеймс Уеб трябва да бъде изстрелян в космоса на 31 октомври във Френска Гвиана. Той е наследник на космическия телескоп Хъбъл. Със съвместния проект участващите космически организации – американска НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция си поставят за цел да изследват космоса още по-добре.

От 1 до 12 ноември 2021 г. 26-та конференция на ООН за изменението на климата в Глазгоу

26-та конференция на ООН за изменението на климата трябваше да се състои от 9 до 19 ноември 2020 г. в Глазгоу, но поради настъпилата глобална криза от COVID-19 беше отложена за 2021 г. Много държави все още не успяват да изпълнят поетите ангажименти, а и на климатичната конференция през 2019 г. в Мадрид също беше постигнат малък напредък в борбата срещу глобалното затопляне. Ето защо, надеждите за Глазгоу са големи. Все още не е ясно, дали САЩ с бъдещия си президент Джо Байдън ще се присъедини отново към споразумението за климата.

Декември 2021 г. 30 години разпадането на Съветския съюз На 8 декември 1991 г. президентът на РСФСР Борис Елцин, президентът на Беларус Станислав Шушкевич и президентът на Украйна Леонид Кучма сключват Договор за създаване на Общност на независимите държави (на руски език: Союз независимых государств) и ликвидиране на СССР. Към договора се присъединяват още осем съветски републики. В резултат на това президентът на СССР и главнокомандващ въоръжените сили Михаил Горбачов подава официално оставка на 25 декември 1991 г.

Прегледът е подготвен от д-р Сибила Игнатова, адвокат

Изображение – www.freepik.com

Споделяне

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *